Virtamiehen arkkitehdas

Koottava pahvinen pienoismalli kotikirkostasi!

Helsingin Sanomien osuva artikkeli 14.2.2022 – lue tästä!

Virtamiehen Arkkitehdas osallistuu omalla osastollaan Tampereen kädentaitomessuille 18.-20.11.2022. Tervetuloa!

Tekstin lopussa kuvat kootuista pienoismalleista sekä niiden valmistamiseen ja kokoamiseen liittyviä linkkejä.

Tyrvääläinen Virtamies V-P. Bäckman suunnittelee rakennussarjoja Suomen kirkoista. Virtamiehen Arkkitehtaan pahvista koottavien pienoismallien mittakaava on 1:300, joten lopputulos sopii laitettavaksi vaikka kirjahyllylle tai joulupöydän somisteeksi ilman suuria tilavaatimuksia. Syksyllä 2022 kokoelma saavutti 50 pahvipyhätön virstanpylvään!

Pahvisten pienoismallien rakentaminen on laji, jossa kädentaidot, monipuolinen historian harrastaminen, kuvataide ja kulttuuriperinnön vaaliminen yhdistyvät valloittavalla tavalla. Rakennussarjoja voi koota omaksi huvikseen tai niitä voidaan käyttää opetusmateriaalina esim. rippikouluryhmissä tai kouluissa. Kokoaminen onnistuu myös ryhmätyönä! Merkittävä kohderyhmä näille viehättäville painotuotteille on matkailijat.

On harmillista, että ennen niin suosittu pahvimallintaminen on lähes kadonnut maamme harrastusvalikoimasta! Näin ei suinkaan ole asian laita muualla maailmassa. Siksi onkin perusteltua kasvattaa kotimaisista aiheista kumpuavaa mallivalikoimaa ja rohkaista ihmisiä niitä kokoamaan.

Rakennussarjojen vaikeustaso vaihtelee mallinnetun kohteen monipuolisuuden mukaan. Mitään ylivoimaista mallien kokoamiseen ei liity! Numero- tai aakkosjärjestyksessä irti leikeltävät osaset liimataan alustaan ja toisiina, kieli keskellä suuta. Erikoistyövälineitä ei tarvita. Mallin kokoamiseen kuluu asiaan vihkiytymättömältä jokunen tunti.

Virtamiehen Arkkitehdas toteuttaa pahvikirkot useimmiten taitetun A3-arkin muotoon. Pienimmät kyläkirkot ja kappelit mahtuvat A4-arkille. Mittavammat kohteet; tuomiokirkot ja monumentaaliset kaupunkikirkot vievät luonnollisesti enemmän tilaa, mutta käytännössä mittavampikin kohde saadaan mahdutettua parille A3-arkille. Joskus malliin on sisällytettävä ympäröivää maastoa, joka vie tilaa.

Prosessin ensi vaiheessa Virtamies käy mittaamassa kirkon käsityömenetelmin. Monimutkaisemmissa kohteissa apuna voidaan käyttää kirkon rakennuspiirustuksia. Sitten mitat siirretään piirustusarkille lyijykynäpiirroksena ja kuva tulostetaan. Tästä kootaan blancomalli mittasuhteiden oikeellisuuden varmistamiseksi. Korjausten jälkeen kuva tussataan, väritetään akvarellilla, tulostetaan uusi arkki ja kootaan nelivärimalli. Kun kaikki yksityiskohdat on viilattu, osaset taitetaan lopulliseen järjestykseen arkille, lisätään ohjetekstit ja pieni kohteeseen liittyvä tietoisku. Sopivaan kohtaan arkkia osutetaan nelivärimallista otettu havainnekuva. Tilaaja voi halutessaan päästä vaikuttamaan arkin ulkoasuun; siihen voi sisällyttää seurakunnan logon, pienen sanallisen tervehdyksen tai rukouksentapaisen tai vaikka kuvan alttaritaulusta. Ensipainoksen vähimmäismäärä on 300 kpl.

Hinnoittelu

Rakennussarjan hinta määräytyy kohteen moniulotteisuuden mukaan. Tavallisimmin hinta asettuu 1500-3000 euron haarukkaan (sis.alv) , kohteen moniulotteisuudesta ja painoasusta riippuen. Hintaan vaikuttaa tornien, seinätukien ym. piirtämistyötä kasvattavien elementtien määrä. Lopputulos voi mahtua A4-arkille, mutta useimmiten työ toteutuu taitettuna A3-arkkina. Isommat kohteet toteutetaan vihkosen muodossa. Lisäkappaleita voi myöhemmin tilata min. 300 kpl erissä, kappalehinnan ollessa tällöin 50% alkuperäisestä. Poikkeavista painosmääristä ja hinnoittelusta neuvotellaan erikseen.

Tilaukset: V-P. Bäckman, 050 5901541 tai virtamies[at]virtamies.fi.

PAHVIPYHÄTÖT – kirja ja TASSULAN TALOT

Vuoden 2023 aikana Virtamiehen Arkkitehdas suunnittelee julkaisevansa pahvimallinnusta (suunnittelu ja kokoaminen) valottavan oppimateriaalin ja sitä tukevan, 50 kohdetta käsittävän katsaus maamme rakennushistoriaan rakennussarjoina – yksissä kansissa!

Yksittäisiä rakennussarjoja kannattaa toistaiseksi tiedustella tekijältä tai ao. seurakunnista.

Joulun 2022 alla päästään sitä paitsi kokoamaan Mauri ja Tarja Kunnaksen luoman Tassulan kaupungin rakennuksia omasta vihkosestaan. Hanketta on rahoittamassa Herra Hakkaraisen talo, Suomalaisen Kirjan Museo Pukstaavi, kulttuurikeskus Funkkistalo sekä Warelia-kirjakustantamo. Mallinnuksen suorittaa Virtamies Bäckman, tekijöiden valvonnassa. Vihko julkaistaan marras-joulukuun vaihteessa 2022 ja päätyy myyntiin em. kohteissa sekä tapahtumiissa, joihin Virtamies pahviarsenaalinsa kanssa osallistuu. Hankkeesta voi kysyä lisätietoja Virtamiehen Arkkitehtaalta!

V-P. Bäckmanin työmaa pahvimallien ääressä käynnistyi Turun Linnan mallintamisella yli 40 vuotta sitten. Vuosien saatossa pahviasuun on päätynyt lukematon määrä kuvitteellisia pitsihuviloita ja kavereitten pirttejä. Ensimmäinen tilattu rakennussarja oli Tarvaspää (Gallen-Kallelan Museo, Espoo, 2006), jota pian seurasi Kansallismuseon tilaama Keisarien Valtaistuin (Aleksanteri I ym., julkaisematon.) Ensimmäinen pahvikirkko syntyi vuonna 2016 omasta kotikirkosta, Tyrvään Pyhästä Olavista, tämän viettäessä 500-vuotisjuhlaansa. Ahvenanmaan kirkkojen kautta hanke eteni Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Pyhän Henrikin rahaston apuraha v. 2017 mahdollisti pienoismallit useasta arkkihiippakunnan kirkosta. Alkuvuodesta 2021 arkkitehdas matkasi Pitäjänmäelle mallintamaan ensimmäistä helsinkiläiskirkkoaan. Tätä seurasi sarja pääkaupungin kirkkoja, monet niistä hyvinkin moderneja. Pääkaupunkiseudun jälkeen projekti on laajentunut Uudellemaalle ja Itäiseen Suomeen, kohteiden joukossa myös Valamon luostarikirkko, ensimmäisenä ortodoksipyhättönä.

Arkkitehtaalla jatketaan ahkerointia!

HUOM! Rakennussarjan voi toteuttaa yhtä hyvin linnasta, kartanosta, kaupungintalosta, verovirastosta tai yksityiskodista!

Helsingin Sanomien osuva artikkeli 14.2.2022 – lue tästä!

SANA-lehden artikkeli kesältä 2018:
https://www.sana.fi/sana/juttupankki/2018/sana_47_2018/kotikirkko_mahtuu_kammenelle

Kannattaa katsastaa myös hauskat kirkonrakennusvideot Haagan, Munkkiniemen, Kannelmäen ym. seurakuntien facebook-sivuilta, pääosin keväältä 2021, ja etsiä hakukoneilla käsiin mm. Nummen ja Salon seurakuntien perusteelliset askarteluohjeet.

Pahvipyhätöt:

Vårdö
Vuorenmaa, Säkylä
Valamo, Heinävesi
Uusikaupunki, vanha kirkko
Tyrvää, Sastamala
Teijo, Salo
Tammela
Säkylä
Sund
Somero
Somerniemi
Sauvo
Sastamala
Raisio
Paimio
Paimio, Pyhä Jaakob
Pitäjänmäki. Helsinki
Piikkiö
Pertteli, Salo
Perniö, Salo
Parainen, Länsi-Turunmaan suom. srk
Pakilan Hyvän Paimenen kirkko, Helsinki
Oulunkylä, uusi kirkko, Helsinki
Oulunkylä, vanha kirkko, Helsinki
Nummi
Nousiainen
Mäntsälä
Munkkivuori, Helsinki
Munkkiniemi, Helsinki
Masku
Maaria, Turku
Luhalahti, Ikaalinen
Lieto
Lemu, Masku
Lemland
Laitila
Karuna
Köyliö, Säkylä
Käpylä, Helsinki
Kuusisto, Kaarina
Kannelmäki, Helsinki
Kallio, Helsinki
Kaarina, Turku
Joensuu
Iniö
Ikaalinen
Heinävesi
Halikko, Salo
Huopalahti, Helsinki
Finström
Askainen, Masku

Muita kohteita:

Oulunkylän vanha asema, Helsinki
(mk 1:300)
Tarvaspää, Espoo
(mk 1:60)