Virtamiehen arkkitehdas

Kotikirkkosi pienoismalli kiehtovana rakennussarjana!

Paraisten kirkon pienoismalli.
Sivun lopussa kuvakavalkadi kaikista Virtamiehen pahvikirkoista

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon täyttäessä 500 vuotta, v. 2016, V-P. Bäckman toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja ryhtyi suunnittelemaan pahvista koottavia pienoismalleja Suomen kirkoista. Virtamiehen ensimmäinen pahvimalli, Turun Linna, oli syntynyt jo 10-vuotiaana. Pitkän ajan kuluessa rakentui pahvimalleja myös kuvitteellisiin pitsihuviloihin omaan käyttöön ja ystävien kirjahyllyjä koristamaan. Uljas välietappi oli rakennussarja Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspäähän v. 2006. Nykyinen projekti, Virtamiehen Arkkitehdas, on ehtinyt tuottaa pahvimallit jo 28 suomalaiseen kivi- ja puukirkkoon. Tämä sivu kertoo mistä on kyse.

Virtamiehen verkkokauppaan tästä linkistä!

Askarreltavaa kaikenikäisille

Pahvista koottavat pienoismallit yhdistetään perinteisesti lapsiin. Kohderyhmä ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen, kannattaa pitää mielessä hankkeen kulttuurihistorialliset ulottuvuudet ja suoritettavan käsityön vaatimustaso, jos työ suoritetaan kunnianhimolla ja pilkuntarkasti. Touhu ei siis ole pelkkää lasten leikkiä, vaan aitoa historiantuntemuksen kasvattamista ja perinteen tallentamista. Elämysten rakentamista omin käsin. Kaikkein parhaiten tavoite saavutetaan, jos keksitään elvyttää vanha kunnon lennokkikerhoperinne ja perustaa seurakuntiin, kansalaisopistoihin ym. askartelupiirejä, joissa eri ikäiset askartelijat voivat yhdessä koota pienoismalleja, joita Virtamiehen arkkitehdas suoltaa nyt ja jatkossa.

Näköala

Pienoismallin valmistaminen kirkkorakennuksesta on moniulotteinen hanke. Kirkkorakennuksen toisintaminen avaa monenlaisia näköaloja, joten työ ei suinkaan liity yksinomaan vanhojen rakennusten muodon jäljentämiseen. Kirkon rakentaminen omin käsin muistuttaa rakentajaansa monista perusasioista, ei vähiten yhteisöllisyydestä, jota harjoitamme kukin omilla tahoillamme.

Kirkkorakennus jakaa ilot ja surut

Kirkko kutsuu ihmiset kokoon. Kellojen soiton tehtävä on koota ihmiset yhteen sekä tiedottaa elämän iloista ja suruista. Tästä viestittävät kirkkojen länsitornit ja kattoratsastajat. Asehuoneeseen jätämme puukot ja jousipyssyt, ettemme vain kohtaisi toisiamme ase sojossa. Sakaristossa pappi apujoukkoineen voi valmistautua tärkeään tehtäväänsä iankaikkisen rakkauden julistajana. Vahvat muurit ja jyrkät katonlappeet suojelevat meitä rajuilmoilta, Pohjan vihureilta  ja vihamielisiltä hyökkäyksiltä. Sirot ikkunanpuitteet päästävät valon sisään ja ilon ulos. Jyhkeät portit takaavat sen, että saamme olla hetken rauhassa maailman melskeeltä. Näitä asioita tekijä miettii konstruoidessaan pienoiskirkkojen toistuvia yksityiskohtia uudestaan ja uudestaan.

Pienoismallin syntytarina

Koska moni on tullut kyselemään miten pienoismalli syntyy, päätin laatia pienen katsauksen havainnollistavine kuvineen.

Mittaus ja kuvaus

Kohteen mittauksen ja kuvaamisen suoritan paikan päällä. Harvemmin turvaudun valmiisiin rakennuspiirustuksiin, vaan mittaan kohteen puolitoistametrisen mittatikkuni ja pienen kolmioviivaimen avulla. Mittasivu näyttää sotkuiselta, mutta valokuvaamalla tallennettuihin tietoihin yhdistettynä se tarjoaa kaiken tarvittavan ohjeistuksen.

Oheisessa videossa Virtamies apulaisineen näyttää, kuinka mittaus paikan päällä tapahtuu, kohteena Kökarin ja Hammarlandin kirkot Ahvenanmaalla.

Kun kirkko on kierretty mittavälineiden kanssa, on syytä ikuistaa kännykkäkameraan kaikki kulmat, elävät ja kuolleet.

Piirrostyö

Kotiin palattua aineisto levitetään piirustuspöydän ympärille ja mittakuva puretaan huolellisesti Schoellershammer 4G -paperille, A4-kokoisille arkeille, jotta skannaaminen ja jatkotyöstö, asemointi ja taitto helpottuisivat. Piirustuspöydässä on narujen varassa liukuva viivain, työvälineet tässä vaiheessa ovat lyijytäytekynä, pyyhekumi, taskulaskin (lopullisen 1:300 mittakaavan laskemiseksi), viivain ja kolmioviivain. Piirrostyö hahmotellaan lopulliseen kokoonsa, kiinnittämättä vielä sen kummemmin huomiota lopulliseen taittoasuun. Joskus mutkia on suoristettava; osa vinoista seinämistä voidaan suoristaa ilman että silmä havaitsee virhettä. Joissain tapauksissa (esim. Parainen) vinot seinät ja katonlappeet on kuitenkin pakko toteuttaa, jottei kokonaisvaikutelma kärsisi. Pienin taiteltavissa oleva kappale on kokemukseni mukaan leveydeltään 3 mm (90 cm luonnossa). Tätä kapeammat seinätuet ym. on pyöristettävä ylöspäin tähän minimimittaan. Lopuksi lyijykynäversio skannataan ja printataan kartongille.

Prototyyppi (blanco)

Sitten kootaan prototyyppi, jonka avulla varmistetaan mallin koottavuus ja osien yhteensopivuus. Virheet on tässä vaiheessa helppo oikaista.

Väritystyö

Kun on saatu varmuus siitä, että malli on koottavissa näin muodoin, on aika värittää pinnat. Tämä tapahtuu laveeraamalla pohja yleensä tussin ja kahvin sävyttämällä liemellä. Kalkkilaastin  sävy vaihtelee kirkoittain; joskus kirkon annetaan ymmärtää tulleen ikuistetuksi sateen jälkeen, joskus kirkkaalla auringonvalolla tai iltahämyssä. Olisihan sangen tylsää jos laasti olisi joka pienoismallissa samaa harmaata.  Eri kirkoissa tavataan vaihtelevia muuraustapoja, kiviä on ladottu joskus huolellisemmin, joskus sattumanvaraisemmin. Harmaan, rusehtavan, lilan ja punertavan täplityksen ansiosta jokainen kirkko saa yksilöllisen kivipinnan. Ahvenanmaan kirkkoja väritettäessä kuluu paljon punaisia värinappeja, mantereella sävyt ovat siniharmaampia. Ikkunat, ovet ja muut yksityiskohdat toteutetaan tarkoituksenmukaista pikkutarkkuutta noudattaen. Tiilistä muuratut seinänosat ja kuorit tuovat mukavaa vaihtelua kokonaiskompositioon. Mutta niitäkään ei aina ole syytä värittää tiili tiileltä. Voidaan sanoa, että lopputulos on kohteen elävä akvarellimuotokuva, ei tekninen piirros.

Prototyyppi (väri) ja taittotyö

Kun piirros- ja väritystyö on suoritettu, tulee printata vedos jälleen kerran koottavaksi. Näin saadaan toisaalta viimeinen varmistus osien yhteensopivuudesta, toisaalta mahdollistuu kootun mallin kuvaaminen värilliseksi prototyypiksi ja sen myötä havainnekuvaksi painettavaa askarteluarkkia varten. Kaikki osaset tulee seuraavaksi sovittaa yhteen samalle arkille. Taiton tavoitteena on aikaansaada kaunis painotuote, vaikka kehyksiin laitettavaksi. Mukaan liitetään kevyt ohjeistus kokoamisen suorittamiseksi, havainnekuva ja pieni tietoisku kirkosta pienoismallin näkyville jäävään pohjaan. Useimmissa tapauksissa käytetty mittakaava mahdollistaa osien mahduttamisen taitetulle A3-arkille, joskus kokonainen kirkko mahtuu yhdelle A4-arkille.

Kuka pienoismallin sitten kokoaakaan, saa lopulta pidellä hyppysissään verrattoman suloista pientä pahvipersoonaa, Herran temppeliä vanhanajan 3D-mallinteena.


Liedon Pyhän Pietarin kirkosta löytää monia vanhan kirkon tyypillisiä tunnusmerkkejä: Runkohuoneen, asehuoneen, sakariston, kuorin (tässä tapauksessa myöhemmin rakennetun), siihen liittyvät seinätuet sekä monipuolisen kattorakenteen. Jos kirkossa on kellotorni, seisoo se tavallisimmin länsipäädyssä.

Näin on esitelty pienten valloittavien kirkkojen syntyminen. Jouluun 2019 mennessä sarja käsittää 25 pyhäkköä, ja työ jatkuu. Merkittävän tuen hankkeelle on myöntänyt Pyhän Henrikin säätiö. Haluan myös kiittää kaikkia niitä ennakkoluulottomia seurakuntia, jotka päättävät lähteä mukaan leikkiin. Hauskaahan tämä on!

Käytännöllisiä ohjeita rakentajalle

Kussakin pienoismallissa on selkeät kokoamisohjeet. Näistä ohjeista tärkein on katkoviivoitettujen linjojen uurtaminen tylpällä veitsellä ennen leikkaamista ja taittamista! Liimana kannattaa käyttää vesiliukoista askartelu- tai puusepän liimaa (Eri Keeper tms.), ei liimapuikkoa! Itse teen ensin kaikki taiteuurrokset paperiveitsellä ja viivaimella, sitten leikkaan osat irti saksilla tai askarteluveitsellä. Irti leikatut osat kiinnitän maalarinteippisuikaleelle rinta rinnan, etteivät ne katoa työn touhussa. Siitä kappaleet on helppo poimia oikeassa järjestyksessä.

Kokoaminen on itse asiassa työn helpoin vaihe. Pitää vain muistaa olla hidas, tarkka ja kärsivällinen. Mallin kokoaminen alkaa seinien kiinnittämisestä alustaan. Ensin runkohuone, sitten asehuone ja sakaristo. Näin saadaan tukeva perustus hankalammalle työvaiheelle, katon kiinnittämiselle. Katot kannattaa kiinnittää lape kerrallaan, antaen ensilappeen kuivua kunnolla ennen siirtymistä seuraavaan. Aivan lopuksi kiinnitetään mahdolliset seinätuet. Tornillisia malleja varten on annettu yksilöllisiä ohjeita. Mallin voi viimeistellä muokatuilla ja värjätyillä cocktail-tikuilla (tornin piikit ja katonharjan ristit).

Valmiin mallin voi liimata pienelle puiselle, mustaksi petsatulle ja lakatulle jalustalle. Tällöin alustaan kannattaa jättää 1 cm marginaali kirkkorakennuksen uloimmista pisteistä reunaan laskettuna. Jos puualustaa käytetään, joudutaan valitettavasti piilottamaan pahvialustan tietoisku.

Pienoismallin käyttötarkoituksista

Rakennussarjan tilanneista seurakunnista on kantautunut tietoa monenlaisista käyttötarkoituksista. Rippikouluissa pienoismalli voidaan kätevästi toteuttaa pienryhmätyönä (yksilötyönä osa kokoamisesta joudutaan ehkä jättämään kotityöksi). Yksi uurtaa, toinen leikkaa, kolmas liimaa jne. Malleja on annettu lahjaksi seurakuntiin muuttaville, niitä on lahjoitettu ja myyty matkailijoille, niitä on annettu vihkikirkon muistona vihkipareille, niistä on erilaisten piirien puhdetyönä muodostettu kymmenien kirkkojen komppania seurakuntatalon pöytiä koristamaan. Kuka ehtii ensimmäisenä koristella kirkon joulukuusen pienillä pyhäköillä? Sitä paitsi lapset ja kummit tai isovanhemmat voidaan saattaa yhteisen pöydän ääreen askartelemaan oma kotikirkko ja tutustumaan sen monipuoliseen maailmaan keinolla, jota edes internet ei voi tarjota.

Seurakuntia kannustetaan elvyttämään askartelukerhotoimintaa! Lennokkien ja kanoottien ohella myös kirkkojen pienoismallit toimivat mainosti työmaana, varsinkin kun isät ja pojat – äidit ja tyttäret – isovanhemmat, kummit ja lapset – niitä yhdessä rakentavat!

Pyydä tarjous kotikirkkosi rakennussarjasta!

YHTEYSTIEDOT
Virtamies V-P. Bäckman
+358 50 590 1541
virtamies(at)virtamies.fi

Kirkkokavalkaadi

Kuvat: Virtamies (ellei toisin mainittu).

Askaisten kirkko
Finströmin kirkko (kuva: Mikko Joona)
Halikon Pyhän Birgitan kirkko
Ikaalisten Fredrika Sofian kirkko
Pyhän Katariinan (Kaarinan) kirkko
Kuusiston kirkko (Kaarina)
Köyliön kirkko
Laitilan kirkko (kuva: Mikko Joona)
Lemlandin kirkko (kuva: Mikko Joona)
Lemun kirkko
Liedon kirkko
Luhalahden kirkko (Ikaalinen)
Maarian kirkko
Maskun kirkko
Mäntsälän kirkko
Nousiaisten kirkko
Paraisten kirkko
Perniön Pyhän Laurin kirkko
Perttelin Pyhän Bartolomeuksen kirkko
Piikkiön kirkko
Raision kirkko
Sastamalan Pyhän Marian kirkko (kuva: Mikko Joona)
Sundin Johannes Kastajan kirkko
Säkylän kirkko
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko (kuva: Mikko Joona)
Uudenkaupungin kirkko (kuva: Mikko Joona)
Vuorenmaan kirkko (Säkylä)
Vårdön Pyhän Matiaksen kirkko

 

MISSIO XP Ahvenanmaalla