Virtamiehen arkkitehdas

Koottava pahvinen pienoismalli kotikirkostasi!

Helsingin Sanomien osuva artikkeli 14.2.2022 – lue tästä!

PAHVIPYHÄTÖT
Virtamiehen pahvikirkkoja ja kirkollista kuvataidetta oli näytteillä laajassa näyttelyssä Oulunkylän kirkon Aulagalleriassa, Helsingissä, 1.7.-31.10.2021. Kiitos kaikille näyttelyvieraille! Kuka järjestäisi seuraavan näyttelyn? – ehdotuksia vastaanotetaan!

Tekstin lopussa kuvat kootuista pahvikirkoista sekä niiden valmistamiseen ja kokoamiseen liittyviä linkkejä.

Tyrvääläinen Virtamies V-P. Bäckman suunnittelee rakennussarjoja Suomen kirkoista. Virtamiehen Arkkitehtaan pahvista koottavien pienoismallien mittakaava on 1:300, joten lopputulos sopii laitettavaksi vaikka kirjahyllylle tai joulupöydän somisteeksi ilman suuria tilavaatimuksia.

Pahvisten pienoismallien rakentaminen on laji, jossa kädentaidot, monipuolinen historian harrastaminen, kuvataide ja kulttuuriperinnön vaaliminen yhdistyvät valloittavalla tavalla. Rakennussarjoja voi koota omaksi huvikseen tai niitä voidaan käyttää opetusmateriaalina esim. rippikouluryhmissä tai kouluissa. Kokoaminen onnistuu myös ryhmätyönä! Merkittävä kohderyhmä näille viehättäville painotuotteille on matkailijat.

On harmillista, että ennen niin suosittu pahvimallintaminen on lähes kadonnut maamme harrastusvalikoimasta! Näin ei suinkaan ole asian laita muualla maailmassa. Siksi onkin perusteltua kasvattaa kotimaisista aiheista kumpuavaa mallivalikoimaa ja rohkaista ihmisiä niitä kokoamaan.

Rakennussarjojen vaikeustaso vaihtelee mallinnetun kohteen monipuolisuuden mukaan. Mitään ylivoimaista mallien kokoamiseen ei liity! Numero- tai aakkosjärjestyksessä irti leikeltävät osaset liimataan alustaan ja toisiina, kieli keskellä suuta. Erikoistyövälineitä ei tarvita. Mallin kokoamiseen kuluu asiaan vihkiytymättömältä jokunen tunti.

Virtamiehen Arkkitehdas toteuttaa pahvikirkot useimmiten taitetun A3-arkin muotoon. Pienimmät kyläkirkot ja kappelit mahtuvat A4-arkille. Mittavammat kohteet; tuomiokirkot ja monumentaaliset kaupunkikirkot vievät luonnollisesti enemmän tilaa, mutta käytännössä mittavampikin kohde saadaan mahdutettua parille A3-arkille. Joskus malliin on sisällytettävä ympäröivää maastoa, joka vie tilaa.

Prosessin ensi vaiheessa Virtamies käy mittaamassa kirkon käsityömenetelmin. Monimutkaisemmissa kohteissa apuna voidaan käyttää kirkon rakennuspiirustuksia. Sitten mitat siirretään piirustusarkille lyijykynäpiirroksena ja kuva tulostetaan. Tästä kootaan blancomalli mittasuhteiden oikeellisuuden varmistamiseksi. Korjausten jälkeen kuva tussataan, väritetään akvarellilla, tulostetaan uusi arkki ja kootaan nelivärimalli. Kun kaikki yksityiskohdat on viilattu, osaset taitetaan lopulliseen järjestykseen arkille, lisätään ohjetekstit ja pieni kohteeseen liittyvä tietoisku. Sopivaan kohtaan arkkia osutetaan nelivärimallista otettu havainnekuva. Tilaaja voi halutessaan päästä vaikuttamaan arkin ulkoasuun; siihen voi sisällyttää seurakunnan logon, pienen sanallisen tervehdyksen tai rukouksentapaisen tai vaikka kuvan alttaritaulusta. Ensipainoksen vähimmäismäärä on 300 kpl.

Hinnoittelu

Rakennussarjan hinta tilaajalle on 1.250,00€ (A4 tai taitettu A3/ 300 kpl). Rakennussarjan arkkimäärän kasvaessa hinta kasvaa, esim. 2 x taitettu A3/ 300 kpl/ 1.700,00€-2.500,00€, kohteen moniulotteisuudesta ja painoasusta riippuen. Lisäkappaleita voi myöhemmin tilata min. 300 kpl erissä, kappalehinta tällöin 50% alkuperäisestä. Poikkeavista painosmääristä ja hinnoittelusta neuvotellaan erikseen. Hinnat on ilmoitettu verollisina.

Tilaukset: V-P. Bäckman, 050 5901541 tai virtamies[at]virtamies.fi.

Valmiita rakennussarjoja kannattaa tiedustella tekijältä tai ao. seurakunnista.

V-P. Bäckmanin työmaa pahvimallien ääressä käynnistyi Turun Linnan mallintamisella yli 40 vuotta sitten. Vuosien saatossa pahviasuun on päätynyt lukematon määrä kuvitteellisia pitsihuviloita ja kavereitten pirttejä. Ensimmäinen tilattu rakennussarja oli Tarvaspää (Gallen-Kallelan Museo, Espoo, 2006), jota pian seurasi Kansallismuseon tilaama Keisarien Valtaistuin (Aleksanteri I ym., julkaisematon.) Ensimmäinen pahvikirkko syntyi vuonna 2016 omasta kotikirkosta, Tyrvään Pyhästä Olavista, tämän viettäessä 500-vuotisjuhlaansa. Ahvenanmaan kirkkojen kautta hanke eteni Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Pyhän Henrikin rahaston apuraha v. 2017 mahdollisti pienoismallit useasta arkkihiippakunnan kirkosta. Alkuvuodesta 2021 arkkitehdas matkasi Pitäjänmäelle mallintamaan ensimmäistä helsinkiläiskirkkoaan. Tätä seurasi sarja pääkaupungin kirkkoja, monet niistä hyvinkin moderneja.

Arkkitehtaalla jatketaan ahkerointia! Syksyn 2022 kohteita ovat mm. Joensuun ja Heinäveden kirkot sekä Valamon luostarikirkko. Työn alla lisäksi kohteita Vammalan historiallisesta keskustasta.

HUOM! Rakennussarjan voi toteuttaa yhtä hyvin linnasta, kartanosta, kaupungintalosta, verovirastosta tai yksityiskodista!

Helsingin Sanomien osuva artikkeli 14.2.2022 – lue tästä!

SANA-lehden artikkeli kesältä 2018:
https://www.sana.fi/sana/juttupankki/2018/sana_47_2018/kotikirkko_mahtuu_kammenelle

Kannattaa katsastaa myös hauskat kirkonrakennusvideot Haagan, Munkkiniemen, Kannelmäen ym. seurakuntien facebook-sivuilta, pääosin keväältä 2021, ja etsiä hakukoneilla käsiin mm. Nummen ja Salon seurakuntien perusteelliset askarteluohjeet.

Pahvipyhätöt:

Vårdö
Vuorenmaa, Säkylä
Uusikaupunki, vanha kirkko
Tyrvää, Sastamala
Teijo, Salo
Tammela
Säkylä
Sund
Somero
Somerniemi
Sauvo
Sastamala
Raisio
Paimio
Paimio, Pyhä Jaakob
Pitäjänmäki. Helsinki
Piikkiö
Pertteli, Salo
Perniö, Salo
Parainen, Länsi-Turunmaan suom. srk
Pakilan Hyvän Paimenen kirkko, Helsinki
Paimio
Oulunkylä, uusi kirkko, Helsinki
Oulunkylä, vanha kirkko, Helsinki
Nummi
Nousiainen
Mäntsälä
Munkkivuori, Helsinki
Munkkiniemi, Helsinki
Masku
Maaria, Turku
Luhalahti, Ikaalinen
Lieto
Lemu, Masku
Lemland
Laitila
Karuna
Köyliö, Säkylä
Käpylä, Helsinki
Kuusisto, Kaarina
Kannelmäki, Helsinki
Kallio, Helsinki
Kaarina, Turku
Iniö
Ikaalinen
Heinävesi
Halikko, Salo
Huopalahti, Helsinki
Finström
Askainen, Masku

Muita kohteita:

Oulunkylän vanha asema, Helsinki
(mk 1:300)
Tarvaspää, Espoo
(mk 1:60)