Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas

Kaupoissa ja kahviloissa eri puolilla Pirkanmaata!
KATSO TÄSTÄ LÄHIN JÄLLEENMYYNTIPISTEESI!

Jälleenmyyntiasioissa ja juomatilauksissa ota yhteyttä Virtamies V-P. Bäckmaniin, puh. 050 5901541/ virtamies(at)virtamies.fi

SIRKUN MATKASSA pääset maistamaan Apteekkarin limpskoja!  Katso hauska haastattelu tästä!


Apteekkari Bäckmanin inkiväärilimonaadi.

Kruunukorkillinen lasipullo, 330ml.

Tyrwään Tymäkästä, Apteekkari Bäckmanin väkevästä inkiwäärilimonaadista luotiin syksyllä 2020 pehmeämpi  vaihtoehto koko perheen makuun. Hunajan läsnäolo makupaletissa on yhä peittelemätön, samoin sitruksen, jota tässä reseptissä on voimistettu limetillä. Vaikka kokonaisuus on keveämpi, silti inkivääri jää virkistävästi kipristelemään kurkunpäähän.

Juoma valmistetaan Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan ja tamperelaisen Poikain Parhaiden yhteistyönä. Hunajan juomiimme toimittaa Hohkon Hunaja Tyrvään Kaukolasta.

Kuvassa apteekkari O.A. Bäckman perheineen v. 1903, limonaaditehtaan tuotannon huippuaikoina. Apteekkari Bäckmanin nuorella iällä menehtyneen Hanna-puolison äidistään orvoksi jääneet tytöt (vasemmalta lukien) Essi, Kaisa, Viva ja Greta sekä esikoispoika Dolfy ovat asettuneet kuvaan uuden äitihahmon, sveitsiläisen Maria Tschoppin ja tämän sylissä keikistelevän uudisperheen esikoistyttären, Hannan kanssa. Lapsia perheessä oli lopulta kuusitoista, joten oman limonaaditehtaan perustamiseen oli vankat perusteet.

“Mikä olisikaan parempi tapa juhlia kuin nauttia vähäsen Apteekkari Bäckmanin inkiväärilimonaadia. Se on limonadien Rolls-Royce, joka asettaa standardit uudelle tasolle. Suorastaan limonadien 2.0.” – Kirkkoherra Satakunnasta


Apteekkari Bäckmanin mansikkalimonaadi.

Kruunukorkillinen lasipullo, 330ml.

Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan maukas mansikkajuoma, metsäisellä puolukalla ja hilpeällä hunajalla höystettynä. Keväällä 2022 valikoimaan ilmestynyt juoma on napakka vastaus kevyemmin makeutettuja virvoitusjuomia vaativalle limonaadikansalle. Juoman sokeripitoisuus on huomattavan alhainen, makeutta siihen antaa kotimainen mansikka, hunaja ja kidesokeri.

Inkiväärilimonaadin tapaan myös tämä juoma valmistuu Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan ja tamperelaisen  Poikain Parhaiden yhteistyönä, hunajat  toimittaa uskollisesti Hohkon Hunaja.

Tampereella vuonna 1908 ikuistetussa ateljeekuvassa nähdään Virtamies Bäckmanin Otti-vaari pikkupoikana, pyhäkoltussaan. 3-vuotiaan Otfriedin vasemmalla puolella Mamma Maria, oikealla Pappa, apteekkari O.A. Bäckman.

Apteekkari Bäckmanin sitruunasuuda.

Kruunukorkillinen lasipullo, 330ml.

Kaikkien virvoitusjuomien äiti, sitruunasuuda, päätyi tehtaamme kesän 2022 uutuusjuomaksi. Hunajan peittelemätön kultatooni sävyttää aidosta sitruunasta keitettyä juomaa, joka maistuu parhaimmalta jääkylmänä.

Tämäkin juoma valmistuu Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan ja  Poikain Parhaiden yhteistyönä, Hohkon Hunajan toimittamasta hunajasta.

Kuvassa apteekkari Bäckmanin perheväkeä ja ystäviä limonaadipullojen äärellä 1890-luvun alussa. Kyseessä lienee varhaisin valokuvadokumentti tyrvääläisen elintarviketeollisuuden hedelmistä. 

Apteekkari Bäckmanin omenalimonaadi.

Kruunukorkillinen lasipullo, 330ml.

Tämän limonaadin myötä Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas tarjoaa yleisölle täysin uudenlaisen makuelämyksen! Kevyesti salmiakilla twistattua kylmäpuristettua omenamehua on makeutettu tummalla siirapilla ja maustettu  lakritsilla ja kanelilla. Vaikka ainesosissa on runsaasti luontaista makeutta, juoman sokeripitoisuus on silti alhainen. Juomaa on eri yhteyksissä kuvattu  osuvasti ”nestemäisen omenapiirakan tai uuniomenan makuiseksi”. Juomanvalmistajan mieltä hiveli myös erään tyrvääläisrouvan maininta siitä, kuinka juoma muistuttaa hänen omia maukkaita kotiviinejään; ei maultaan – vaan vaikutukseltaan!

Kuten muutkin 330 ml juomat, tämäkin herkku valmistuu Virtamies Bäckmanin limonaaditehtaan ja Poikain Parhaiden yhteistyönä. Omenamehua juoman raaka-aineeksi toimittaa mm. Vanhakylä Gård Tyrvään Kaltsilasta.

Tuotetta on toistaiseksi saatavissa vain hyvin varustetuissa kahviloissa Sastamalassa sekä tapahtumien yhteydessä. Laajempaan jakeluun juoma päätynee kevään 2023 aikana.

Tämä juoma aloittaa sarjan, jonka etiketeissä esitellään Uotin, Apteekkari Bäckmanin maatilan eläinkuntaa. Suomenvirtahepo Vitamiini ihastui tilan omenasatoon ja emännän tarjoamiin salmiakkimakeisiin siinä määrin, että elämys päätettiin pullottaa.  


Limonaaditehtaan tarina.

Tyrvään piirikunnan toimelias apteekkari Otfried A. Bäckman (1860-1938) perusti apteekkinsa yhteyteen vesitehtaan v. 1892. Tehtaan tuotannosta löytyi laaja valikoima eksoottisia nimikkeitä: Cardinal, Keisari, Cream, Malta, Cider, Vichy, siellä joukossa toki myös inkiväärilimonaadi sekä kotoiset mansikka- ja herukkalimonaadit. Tyrwään Wesitehdas jakeli tuotteitaan ympäri Suomenmaata ja toimi osana apteekkari Bäckmanin kirjavaa liiketoimintaa joitakin kymmeniä vuosia.

Vuonna 2018 tyrvääläinen taiteilija ja käsityöläinen Virtamies V-P. Bäckman herätti isoisoisänsä hedelmälimonaadit satavuotisesta unestaan. Perinteet velvoittavat ja niitä kunnioitetaan, jatketaanhan toimintaa jo kolmannella vuosisadalla. Tämän sanelemana limonaaditehtaan tuotteissa luonnollisuus, täyteläinen maku ja käsityön merkittävä osuus prosessissa ovat edelleenkin pääasioita, joista ei tingitä.

Kuvassa Sastamalan seudun museon kokoelmista löytyvä harvinaisuus, Otfr. A. Bäckmanin kivennäisvesitehtaan alkuperäinen, leveäharteinen lasipullo.


Limonaaditehtailija, Virtamies V-P. Bäckman

V-P. Bäckman on monipuolinen taiteilija ja käsityöläinen, jonka toiminta ulottuu oopperamusiikin säveltämisestä pahvista koottavien pienoismallien suunnitteluun, käsintehtyjen saippuoiden valmistamiseen ja renessanssibarettien ompeluun.  Virtamies Bäckmanin koko toiminta tapahtuu oman perheyrityksen, Fluviana Oy:n lipun alla.


Apteekkari Bäckmanin väkevämmät artesaanilimonaadit ja Kili kili! –limonaadilasi.

Laajempaan jakeluun päätyvien limonaadien ohella limonaaditehtailija Virtamies V-P. Bäckman valmistaa myös väkevämpiä erikoislimonaadeja, 100% käsityönä. Valikoima käsittää neljä eri makua. Juomat on pullotettu patenttikorkilliseen, 250 ml sinetöityyn lasipulloon. Näitä pienissä erissä valmistuvia juomia on saatavana yksinomaan Pukstaavin kahvilasta Sastamalasta ja tällä haavaa myös Walleniuksen Wapriikista Juupajoen Korkeakoskella (myyntikärry Kilimobiili), paikalla nautittavaksi tai kotiin vietäväksi.

Juomia lahjaksi tai tuliaisiksi ostaville suositellaan myös Apteekkari Bäckmanin Oopperasaippuaa, Virtamiehen käsityönä valmistamaa kookosrasvapohjaista, laventelintuoksuista 70 g palasaippuaa. Saippuarasian sisäpintaan on painettu pianosoiton lyhyt oppimateriaali.

Pukstaavin kahvila
Marttilankatu 12, Sastamala
http://www.pukstaavi.fi/fi/palvelut/kahvila.html

Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksenkatu 2, Korkeakoski
www.walleniuksenwapriikki.fi


Apteekkari Bäckmanin väkevämpi inkiwäärilimonaadi 250 ml – Tyrvään Tymäkkä.

Mairittelevan vastaanoton saanut täysin uudenlainen virvoitusjuoma, jossa hunajan pehmeys taltuttaa sitruunan kirpeyden ja nostaa inkiväärin, makujen kuningattaren, omalle valtaistuimelleen. Juoma on nimensä mukaisesti kohtalaisen väkevä ja soveltuu nautittavaksi jääkylmänä, pieninä trykeinä.

 

Apteekkari Bäckmanin mansikkalimonaadi 250 ml.

Pihtiputaan Mummi keksi tarjota Virtamiehelle mansikkamehua puolukalla höystettynä, ja siitäkö riemu ratkesi! Juoma alkoi elää omaa elämäänsä: höyrymehupitoisuus nostettiin 54 prosenttiin ja sokeri korvattiin pääosin hunajalla – vuosisadan resepti oli käsissä. Inkiwäärilimonaadin tapaan myös tätä juomaa on kehuttu maun kerroksellisuudesta.

Apteekkari Bäckmanin valkoherukkalimonaadi 250 ml.

Valkoherukkaa saa harvoin maistaa sellaisenaan. Nyt se on mahdollista, jaloimmassa mahdollisessa muodossaan. Hunajan hempeä syleily nostaa rakastetun puutarhamarjan sametilla vuoratulle jalustalle. Nauti tämäkin juoma jääkylmänä – saat kouraasi menolipun päättymättömään suveen.

Apteekkari Bäckmanin punaherukkalimonaadi 250 ml.

Kuten valkoherukka, myös punaherukka on Tyrvään pontevan apteekkarin alkuperäinen makuvalinta 1910-luvulta, tuoreella reseptillä. Rapsakan herukan ja hempeän hunajan liittoon kätkeytyy raikkaan ja hyväntuulisen virvoitusjuoman sielu. Hankkiudu eroon kiireestä ja suuntaa askeleesi kohti järvenrantaa. Poksauta pullo auki, ja olet kukonaskeleen lähempänä taivasta.

Kili-kili –limonaadilasi, 2 dl.

Limonaadi maistuu parhaimmalta tehtaan nimikkolasista nautittuna. Lasia koristaa pikkupukki Peevelin hyväntuulinen profiilikuva.

Pahviset kantokorit, 2, 4 tai 6 pll.

Pukstaavin kahvilasta, Kilimobiilista ja erilaisista tapahtumista hedelmälimonaadeja on mahdollisuus ostaa mukaan sirossa pahvisessa kantokorissa, vaikkapa tuliaisiksi tai lahjaksi.

Puinen limonaadikori, 16 pll.

Innoikkaimpien asiakkaiden voi onnistua saada hedelmälimonaadeilleen lantulalaisen puuseppä Ykä Pihlajamäen valmistama puinen kantokori 16 pullolle.


Tuoteselosteeksi.

Tyrvääläisiä kurkunpäitä syksystä 2018 lähtien rouhinut Apteekkari Bäckmanin inkiwäärilimonaadi ja pikkusiskonsa, mehevä mansikkalimonaadi ovat löytäneet sijansa erikoislaatuisten virvoitusjuomien joukossa. Juomin sisältämien raaka-aineiden paljous hellittelee niitä, joille kelpaa yksinomaan voimakas ja täyteläinen maku. Niitä, jotka kuvittelevat voivansa valuttaa pullon sisällön kurkkuunsa yhdellä tai kahdella kaadolla, voi kohdata repivä yllätys! Suotta ei Apteekkari Bäckmanin inkiwäärilimonaadi ole saanutkaan mojovaa lisänimeään Tyrvään Tymäkkä. Ei pidä myöskään ihmetellä sitä, mikä sai tyrvääläisen teinitytön kerran kuvailemaan mansikkalimonaadiamme hiilihapotetuksi mansikkahilloksi.

Syksystä 2020 alkaen Virtamies on jalostanut reseptiikkaa sellaiseen suuntaan, joka palvelisi Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan tavoitteita kokonaisvaltaisemmin – tarjota käsin valmistettu, ainutlaatuinen elämys ihan jokaiselle ja kohtuuhintaan! Tämän tuotekehittelyn tuloksena on syntynyt uudistetut versiot kahdesta suosituimmasta artesaanimausta. Sakean olemuksensä ansiosta väkevämmät artesaanilimonaadit soveltuvat erinomaisesti myös juomasekoituksiin! Virtamiehen alkuperäiset, väkevämmät  limonaadivariantit tunnistaa erikoisleimasta TYMÄKKÄ! – STARK!.

Valmistusprosessin jäätyä tehtailijan omiin käsiin nämä erikoisuudet valmistuvat aikaisempaa pienemmissä erissä ja niitä on saatavana ainoastaan aiemmin mainituista myyntipisteistä; kirjamuseo Pukstaavin kahvilasta, Walleniuksen Wapriikin emännöimästä Kilimobiilista ja satunnaisista tapahtumista, joihin Virtamies Bäckman päättää osallistua.

Virtamiehen käsityölimonaadien valikoimaan jäävät sitä paitsi olemaan ennestään tutut, yhtäläisesti pakatut punaherukka- ja valkoherukkalimonaadit.

Uusituissa limonaadeissa juoman väkevyyttä on pehmennetty, jonka myötä myös sakea olemus on keventynyt. Uusitun olemuksensa ansiosta näille tuotteille soveliaampi pakkauskoko on 330ml, sopivathan juomat paremmin nautittavaksi rotevina kulauksina tai koko lasin mitalta. Inkiväärin ja mansikan rinnalle on kesäksi 2022 kehitetty myös kaksi uutta makua, sitruuna ja omena.

Merkittävin ero artesaanilimonaadien ja  uusittujen juomien välillä on kuitenkin tuotteiden hinta. Juoman valmistaminen mittavampina erinä mahdollistaa huomattavasti alhaisemmat valmistuskustannukset . Tästä tulee kiittää tamperelaisen Poikain Parhaiden ehdotusta saattaa yhteen kahden eri valmistajan osaamista ja erityispiirteitä yhteisissä, käsityöperinnettä vaalivissa pyrkimyksissä.

Uuden inkiväärilimonaadin varsinaisen keittotyön suorittaa Virtamies V-P. Bäckman Kaukolan kylätalossa sijaitsevalla limonaaditehtaallaan Tyrväällä, toistaiseksi omin käsin, prosessin loppuvaiheet toteuttaa Poikain Parhaat tehtaallaan Tampereella.

Tällä menetelmällä janoisten suupielien ulottuviin saadaan jo aiemmin runsasta kiitosta saaneet herkkujuomat kaikenlaisia makuaisteja hellivässä muodossa, maan laajuisesti ja osaavin käsin valmistettuna!

Tuotteiden jälleenmyynti keskittyy S-ryhmän  päivittäistavarakauppoihin eri puolilla Pirkanmaata. Lisäksi tuotteita on myynnissä, paitsi Sastamalan kahviloissa ja puodeissa, myös valikoiduissa K-kaupoissa Pirkanmaalla.


Kierrätys


Tyhjät 250 ml pullot (patenttikorkki) pyydetään palauttamaan Pukstaavin kahvilaan, josta ne päätyvät pesuun ja uuteen käyttöön.

Tyhjät 330 ml pullot ovat keväästä 2022 alkaen pantillisia. HUOM! Pieni siirtymävaihe tarvitaan, jotta panttimerkintä saadaan näkyviin molempiin etiketteihin.


Virtamiehen mocktail ja cocktail

Luova virvoitusjuomien kuluttaja keksii lukemattomia tapoja sekoittaa makuja ja vivahteita toisiinsa. Virtamiehen ykkössuositus on kaataa Kili kili -limonaadilasiin mansikkalimonaadia ja punaherukkalimonaadia 50/50. Lopputulos, ”Lille Bert”, on mocktailien pikku prinssi!

Setämiesten ja aikuisten naisten, joille paljas limonaadi  ei riitä, sopii kokeilla väkevämpien inkivääri- tai mansikkalimonaadien terästämistä, ensisijaisesti maustamattomilla väkijuomilla.

Inkiväärilimonaadia nautittaessa ei pidä unohtaa pienen limetti- tai sitruunatilkan puristamista Kili kili -limonaadilasin pohjalle, tuoreesta hedelmästä. Tämä herättää juomassa piilevän sitruksen mitä erinomaisimmalla tavalla.

Kaikenlaisia mocktail- ja cocktail -reseptejä pyydetään toimittamaan Virtamiehen konttorille.


Yhteistoimijat.

Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas
Fluviana Oy
Uotinkuja 3
38200 Sastamala
Puh: 050 5901541
Email: virtamies(at)virtamies.fi

Pukstaavin kahvila
Marttilankatu 12, Sastamala
http://www.pukstaavi.fi/fi/palvelut/kahvila.html

Poikain Parhaat Oy Ltd
https://poikainparhaat.fi/


Tehtaamme oivallisuuden voit tarkistaa seuraavasta raportista:
https://www.oivahymy.fi/hae-yrityksia/


Tuotekuvat 2018-2021: Ilari Mehtonen.
Lisä
kuvat 2022: V-P. Bäckman (inkivääri-, mansikka-, omenalimonaadit ja sitruunasuuda 330 ml)