Limonaaditehdas Tyrwäällä!

Apteekkari Bäckmanin Hedelmälimonaadit

Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas jatkaa perinteitä, jotka apteekkari Otfried Abelard Bäckman käynnisti vuonna 1892, perustaessaan kivennäisvesitehtaan apteekkinsa yhteyteen.

Limonaaditehdas valmistaa tällä hetkellä neljää tuotetta. Apteekkari Bäckmanin Inkiwäärilimonaadi ja Apteekkari Bäckmanin Mansikkalimonaadi myydään pullotettuna ja hanasta, Apteekkari Bäckmanin Puna- ja Valkoherukkalimonaadeja myydään pullotettuna. Inkiväärilimonaadissa juomanautintoa hallitsee voimakkaana jälkimakuna levittäytyvä inkiväärin aromi, jota suloinen hunaja ja lempeä sitruuna tasapainottavat. Mansikkalimonaadissa maistuu mehevän kotimaisen mansikan ohella pirteä puolukka ja pyöreä hunaja. Juoman höyrymehupitoisuus on 54%. Herukkalimonaadeissa avainasia on Apeekkari Bäckmanin alkuperäisten makuvalintojen herättäminen henkiin ja samalla jalostaa entisten aikojen “mummonmehut” tervehenkisiksi sihijuomiksi. Sokeria herukkalimonaadit sisältävät vain ripauksen, makeus juomiin tulee  pääasiassa hunajasta!

Apteekkari Bäckmanin hedelmälimonaadit valmistetaan 100% käsityönä ja suurella sydämellä. Nauti niitä siemaillen ja aistit herkkänä.

Juomat soveltuvat erityisen hyvin juhlatilanteisiin tai ruokailun yhteyteen. Niitä sopii käyttää myös mikserinä erilaisissa juomasekoituksissa. Sellaisenaan nautittuna juomat ovat parhaimmillaan hyvin jäähdytettyinä, pienestä lasista nautittuna.

Erityisesti huomattavaa: Viimeisimmän sadon valkoherukka on loppu koko maasta. Valkoherukkalimonaadia saatavana jälleen kesän edetessä sadonkorjuuseen.

Juomissa käytetty monikukkahunaja on peräisin Hoikkasen mehiläistarhalta Vesilahdesta ja mehiläisviljelijä Minna Koiviston tiluksilta Häijäästä. Mansikoita ja muita marjoja  tehtaalle on toimitettu eri puolilta Suomea, viime aikoina kuitenkin pääasiassa Sastamalan lähiseuduilta. Käsinvalmistetut puiset limonaadikorit valmistaa lantulalainen puuseppä Ykä Pihlajamäki.

Limonaadissa käytettävä inkivääri on tehtaan itse uuttamaa, marjamehut valmistetaan höyryttämällä. Säilyvyyden parantamiseksi juomiin on lisätty säilöntäainetta, muuten juomat ovat lisäaineettomia. Inkiwäärilimonaadi säilyy avaamattomana huoneenlämmössä viitisen kuukautta, jääkaapissa pidempään. Myös mansikkalimonaadin  voidaan tässä vaiheessa luvata säilyvän avaamattomana huoneenlämmössä useita kuukausia. Sama pätee herukkalimonaadeihin. Tuotteiden säilyvyyttä tutkitaan jatkuvasti.


Tuotteet

Limonaadipullo (250 ml) on varustettu posliinisella, sinetöidyllä patenttikorkilla. Tuotteet on pakattavissa 1, 2, 4, 6 tai 16 pullon eriin. 16 pullon tilaus tomitetaan pahvilaatikossa, mutta erä voidaan toimittaa myös käsin valmistetussa, puisessa vaihtokorissa. 2-6 pullon erät erät pakataan pyydettäessä tyylikkääseen pahviseen kantokoriin.


Apteekkari Bäckmanin Inkiwäärilimonaadi
5,90€ (sis.alv 14%)

Satakuntalaisen kirkkoherran sanoin: “Mikä olisikaan parempi tapa juhlia kuin nauttia vähäsen Apteekkari Bäckmanin inkiwääri-limonaadia. Se on limonadien Rolls-Royce, joka asettaa standardit uudelle tasolle. Suorastaan limonadien 2.0.”


Apteekkari Bäckmanin Mansikkalimonaadi
5,90€ (sis.alv 14%)

Pihtiputaan Mummi keksi sekoittaa mansikkamehuun puolukkaa. Virtamies nosti höyrymehuprosentin huippunsa ja lisäsi keitokseen aimo annoksen hunajaa – lopputuloksena vuosisadan resepti!

Sekä inkiwääri-että mansikkalimonaadia tarjoillaan hanasta annosteltuna Pukstaavin kahvilassa ja Tyrvään Pappilassa, Sastamalassa, tehtaan 2 dl nimikkolasissa. Hinta vaihtelee myyntipaikoittain

Apteekkari Bäckmanin Punaherukkalimonaadi
Apteekkari Bäckmanin Valkoherukkalimonaadi
5,90€ (sis.alv 14%)

Tyrvään pontevan apteekkarin alkuperäisiä makuvalintoja 1910-luvulta. Rapsakan herukan ja hempeän hunajan liittoon kätkeytyy raikkaan, terveellisen ja hyväntuulisen virvoitusjuoman sielu.

“Kili-kili” -juomalasi, 2,2 dl
Inspiroijina tehtailijan limonaadikilit Paavali ja Peeveli!
5,90€/kpl, 34,00€/6 kpl (sis.alv 24%)


Kaksikko
Kantokori, jossa 2 pulloa oman valinnan mukaan.
12,00€ (sis.alv 14€)


Nelikko
Kantokori, jossa 4 pulloa oman valinnan mukaan.
24,00€ (sis.alv 14%)


Kuusikko
Kantokori, jossa 6 pulloa oman valinnan mukaan.
36,00€ (sis.alv 14%)

Limonaadikori (16 pll)
20,00€ (sis.alv 24%)
Hinta sisältöineen 114,40€ (sis.alv 14%/24%)

Hinnat jälleenmyyjille sopimuksen mukaan.


Limonaadipuoti

Inkiwäärilimonaadin keskitetty myyntipiste on Virtamies Bäckmanin Limonaadipuoti, (Tyrvään Pryki, Marttilankatu 13, 38200 Sastamala). Yksittäisiä pulloja on lisäksi saatavana Vammalan I Apteekista sekä eri ravintoloista ja kahviloista Sastamalan keskustassa, sellaisenaan tai osana erilaisia, mielenkiintoisia juomasekoituksia (Apteekkari Bäckmanin inkiwääricocktail/ Tyrvään Pappila, Pekmannin Eliksiiri/ Walter’s Pub Tyrwää ym.)

Kesän mittaan Limonaadipuodin Kilimobiili kiertää Vammalan jalkakäytäviä tehtaan  tuotteita myyden (ma-ti klo 12-14). Vammalan torilla Kilimobiili päivystää keskeisinä toriaikoina (ke, pe ja la klo 10-14 sekä ke iltatorilla klo 16-19). Pidä silmäsi auki!

Tee tilauksesi ja tiedustelusi sähköpostitse tai puhelimitse – otamme sinuun yhteyttä valmistusaikataulun ja perilletoimituksen merkeissä! Tapaaminen ja tuote-esittely limonaadipuodissa järjestyy helposti, myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Puhelin: 050 5901541
Sähköposti: virtamies@virtamies.fi


Tyrvään Prykin/ Limonaadipuodin aukioloajat kesällä 2019:

Ma-la klo 10-16

Virtamiehen Limonaaditehdas valmistaa myös yksilölliset juhlalimonaadit asiakkaan itse höyryttämään mehuun! Toiminta käynnistyy kesän 2019 kuluessa.


Pullojen kierrätys


Kierrätäthän tyhjät pullot palauttamalla ne Virtamies Bäckmanin Limonaadipuotiin!


Tarina

Virtamies V-P. Bäckmanin tutkimustyö inkiväärisiman ja hiilidioksidin parissa koki dramaattisen käänteen, kun paikallislehdessä julkaistu kurkistus limonadistin laboratorioon karkasi Aamulehden sivuille. Kun Virtamiehen julistetaan laajentavan taideteollista toimintaansa limonaaditehtailuun, ei vaihtoehtoja jää. Tehdas perustettiin ja sen tuotanto moninkertaistui vain muutaman kuukauden sisällä. Pienillä silti mennään: jok’ikinen siro limonaadipullo on valmistettu suurella sydämellä ja notkeilla käsillä, patenttikorkin viimeisintä sinettiä myöten! Makeutukseen käytetään pääsääntöisesti hunajaa, eikä juomiin kelpuuteta muuta kuin kaikkein parhaimpia raaka-aineita, usein lähituotettuna.


Apteekkari Bäckmanin perheväkeä ja ystäviä limonaadipullojen äärellä 1890-luvun alussa.

Virtamiehen limonaaditehtailu etsii inspiraatiotaan paikallishistoriasta. Tyrvään piirikunnan apteekkari Otfried A. Bäckman (1860-1938) perusti limonaaditehtaan apteekkinsa yhteyteen v. 1892. Tehtaan tuotannosta löytyi laaja valikoima eksoottisia nimikkeitä: Cardinal, Keisari, Cream, Malta, Cider, Vichy … siellä joukossa toki myös kotoiset mansikka- ja herukkalimonaadit. Limonaaditehdas jakeli tuotteitaan ympäri Suomenmaata ja toimi osana apteekkari Bäckmanin liiketoimintaa joitakin kymmeniä vuosia.

Apteekkari Bäckmanin toiminta liikemiehenä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana oli monimuotoista: hän perusti Tyrväälle kirjakaupan, harjoitti siemenkauppaa ja koeviljelyä, oli perustamassa Tyrväälle mm. yhteiskoulua ja työväenyhdistystä. Hän oli nokkamies hankkeessa, joka johti Vammalan kauppalan syntymiseen vuonna 1907. Apteekkari oli tämän ohella pianisti, huilisti ja soitti bassoviulua paikallisessa kamariorkesterissa. Sveitsiläissyntyinen Maria-vaimo, kuusitoista lasta ja runsas joukko työväkeä takasivat sen, että elämä oli yhtä kuhinaa ja Marttilankadun apteekkirakennus koko kauppalan keskipiste.


Myyntipisteitä

Apteekkari Bäckmanin hedelmälimonaadeja on saatavana mm. seuraavista myyntipisteistä:

Virtamies Bäckmanin Limonaadipuoti/ Tyrvään Pryki
Marttilankatu 13, Sastamala

Tyrvään Pappila
Asemakatu 4, Sastamala (myös hanamyynti alk. 1.6.2019!)
http://www.tyrvaanpappila.fi

Pukstaavin kahvila
Marttilankatu 12, Sastamala (myös hanamyynti!)
http://www.pukstaavi.fi/fi/palvelut/kahvila.html

Walter’s Pub
Aittalahdenkatu 6, Sastamala
http://www.walters.fi

Cafe Ernomane
Itsenäisyydentie 5, Sastamala
https://www.visitsastamala.fi/cafe-ernomane/

Vammalan I apteekki
Torikeskus, Sastamala
https://www.vammalanapteekki.fi/

Juustosoppi
Kauppahalli, Hämeenkatu 19, Tampere
https://www.juustosoppi.fi/

Gastropub Nordic
Otavalankatu 3, Tampere
https://www.gastropubnordic.fi/

Virtamies suosittelee pistäytymistä näissä hyvän tuulen sanomataloissa!


Kiitos kaikille synttärivieraille!

V i r t a m i e s   B ä c k m a n   5 0   v u o t t a

P U O L I   V U O S I S A T A A   H Y V Ä Ä   P O R E T T A

Virtamies Veli-Pekka Bäckman (HuK, kiviseppäartesaani) on aikojen saatossa toiminut muusikkona, vapaana taiteilijana ja pedagogina Suomessa, Virossa ja Tanskassa. Hänen tuotantonsa käsittää musiikkidraamaa, satoja lauluja, nukketeatterityöpajoja, klovniteatteriesityksiä, esikoisromaanin, lyhytelokuvan, näyttelyarkkitehtuuria, maalauksia ja grafiikkaa sekä taideteollisuutta mitä erilaisimmissa muodoissa: koottavia pienoismalleja, teatterivaatetusta, veistoksia massiivikivestä ym. Kustantamonsa Marras Workshopin nimissä hän on julkaissut parisenkymmentä äänilevyä ja kirjaa. Bäckman toimii lisäksi pianonsoiton ja latinan kielen opettajana kotipaikkakunnallaan Sastamalassa.

Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan perustamisen myötä v. 2018 kristallisoitui tekijän tavoite omassa elämäntyössään: suihkuttaa hyvää poretta ympäristöön – käsityön voimalla! Tämän havainnon myötä Virtamiehen toiminta organisoitui merkittävästi, ensimmäiseen kesään päästäessä limonaadin tuotanto on kuusinkertaistunut, pikkuisia pahvikirkkoja pukkaa yksi toisensa jälkeen ja uusi jazz-ooppera on viimeistelyä vailla valmis. Ja mitä vielä?

Tätä hyvää poretta tarjoiltiin Virtamiehen synttäreillä 14.4.2019. Tilaisuudessa päästiin maistelemaan alkavan kesän uutuusmakuja ja täyttämään vatsa entisillä. Limonaadin lisäksi paikalle pystytettiin kaikkien aikojen käsi- ja taideteollinen pop up -näyttely sekä kuultiin ja nähtiin vaudevillen värittämä chanson-konsertti!

Lisää kekkereitä järjestyy kesän mittaan. Pitäkää silmät auki ja seuratkaa ilmapalloja sinne, missä kuplii.


Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas
Fluviana Oy

Limonaadipuoti:
Tyrvään Pryki
Marttilankatu 13
38200 Sastamala

Tehdas:
Kaukolan kylätalo
Kaukolantie 133
38210 Sastamala

Veli-Pekka Bäckman
Puhelin: 050 5901541
Sähköposti: virtamies@virtamies.fi

Virtamies Bäckmanin Limonaaditehtaan kummisetä on tyrvääläinen limonadisti Johannes Rantanen, adjutantteinaan pukkipojat Peeveli ja Paavali.


Tuotekuvat: Ilari Mehtonen