Nukketeatteri

Palattuaan Tanskasta Suomeen v. 2002, V-P. ”Kekka” Bäckman huomasi ikävöivänsä tanskalaista sirkusmaailmaa, etenkin klovneriaa, joka oli ehtinyt viedä miehen mennessään. Ikään kuin lohdutukseksi päätettiin perustaa humoristissävytteinen komppania, jossa nukketeatteri yhdistyisi musiikilliseen ilveilyyn ja lopputulos saatettaisiin lasten ja lastenmielisten saataville.

Nukketeatteri Marrasmaakareitten ”aivot” oli Bäckmanin lankomies, nukketeatterin ammattilainen Jyrki Ihalainen, joka vastaisi bunraku-tekniikalla toteutettujen keppinukkien runkojen valmistamisesta. Vaatetuksen ”Jyrki-eno” ja ”Pekka-setä” tekivät yhteistyönä.

Marrasmaakarit kiersivät Suomea muutaman vuoden ajan, 2004-2006, ulottaen reviirinsä päiväkoteihin, seurakuntien kerhoihin ja kouluihin joka puolelle Suomenmaata, aina Lappiin saakka. Vierailipa ”Jyrki-eno” kerran jopa Hopun vanhainkodissa Tyrväällä, sillä kerralla assistenttinaan paikallinen pastori.

Marrasmaakareiden ohjelmistoon kuului vuorovaikutteiset, runsaasti askakartelua, leikkiä ja laulua sisällään pitävät Nukketeatterityöpajat Ruma Ankanpoikanen ja Kapteeni Rasvaparran aarre. Nukketeattarispektaakkeli Saapasjalkakissa toteutui sen sijaan ”Jyrki-enon” soolonumerona. Myyntityöstä vastasi mainio Tarja Syrjä.

Marrasmaakareiden uudessa tulemisessa v. 2015 ”Pekka-sedän” aisaparina oli Oskari Toivonen. Maakarit kiersivät Kapteeni Rasvaparran, merirosvokapteeni Agapeettuksen ja Jaap-orankutankin kanssa maakuntaa kuitenkin vain melko lyhyen aikaa.

Nuket ja kaikki työpajoihin liittyvä välineistö on tallella! Kun sopiva nukettaja löytyy, Marrasmaakarit lähtevät jälleen uusille kiertueille!

Vuosien saatossa Bäckman on ajautunut muihinkin hankkeisiin, mm. rakentamaan Lastenkirkon tilaaman nukkekatraan netti-adventtikalenterinsa henkilöstöksi.

Satuseä H. C. Andersen
Ruma Ankanpoikanen, 2003-2005
Jaap ja Agapeettus
Kapteeni Rasvaparran aarre, 2005-2015
Lastenkirkon nukkearsenaalin työmaalla 2017
Kuva: Mikko Joona