Neljää makua hedelmälimonaadia – vaikutus kuin kotiviinissä!

Kesä on ollut vauhdikas täällä Apteekkarin limpskojen vaiheilla! Valikoima kasvoi kahdella uudella maulla, kun Sastamala Gregorianan tiimellyksessä julkistettiin hunajalla pyöristetty Sitruunasuuda ja korkattiin ensi pullot Omenalimonaadia!

Vaikka Sitruunasuuda poikkeaa huomattavasti siitä, mitä mainitun otsikon alla yleensä tarjoillaan – leimaahan uutuuttamme kullankeltainen hunaja – juoman kirpeänhapahko aitositrus puhuttelee kansaa etenkin janojuomana. Tämän kirjoittajalle Sitruunasuuda on ennen kaikkea ”herätyskello”; juoma, joka täräyttää tahmeamminkin alkaneen päivän täysillä käyntiin. Sellaista ”suloista rotulia” pehmeässä muodossa.

Omenalimonaadi on myös ollut nostamassa juomakuntaa pilvenhattaralle. Liekö juoman sisältämän salmiakin ansiota vai minkä, mutta erään rouvan tekemä vertaus herkulliseen kotiviiniin, ei maultaan, vaan vaikutukseltaan(!), on täyden kympin arvoinen lausunto. Varmasti oma osuutensa asiassa on myös juomaan uutetulla lakritsijuurella ja kanelilla. ”Nestemäistä omenatorttua!”, niinkin loihe jokunen asiakas Tyrväällä, juoman kostutettua herkuttelevat huulet. Omenalimonaadia löytynee kaupan hyllyltä tässä syksyn edetessä, toistaiseksi sitä on saatavissa yksinomaan kahviloista ja erilaisista tapahtumista.

Lakritsisuuda ja Raparperilimonaadi antavat vielä hetken odottaa.

Poiketkaapa siis vaikkapa Poriin tulevana viikonloppuna, Sadonkorjuumarkkinoita vietetään Kauppahallissa pe-la 26.-27. elokuuta. Ja varsin osuvasti vietetäänkin; onhan ammoisen apteekkarin (ja Virtamiehen itsensä) sukujuuret nimenomaan Porin kaupungin porvareissa ja kauppiaissa. On peräti jäänyt Porin kaupungin arkistoihin oikeudenkäyntipöytäkirjan tapainen, jossa joku naapuri on keksinyt ruveta motkottamaan apteekkarin isopapan, kauppias Isak Bäckmanin (s. 1721) koirien kovaäänisestä haukunnasta Kirkkokorttelissa. Liekö isovihapuhetta vai pikkupanettelua, sitä eivät historiankirjat kerro.

Muitakin tapahtumia on tulossa, katsotaanpa taitaako harmaantunut aivosolukkoni teitä niistä aikanaan muistuttaa.

Hoc scripsit Fluvianus artifex ex culina.