Inkiväärilimonaadi: yhteistyön hedelmä.

Virtamiehen limonaadihanke palautuu Apteekkari O.A. Bäckmaniin, joka perusti virvoitusjuomatehtaansa Tyrväälle vuonna 1892. Kauan sitten toimintansa lakanneelle, ilmeisen hyväntuuliselle laitokselle ollaan nyt luomassa uutta elämää. Apteekkarin valkoinen ja punainen limonaadi elävät menneessä, reseptit ovat vuosien saatossa kadonneet, eikä paluuta alkulähteille täten ole. Apteekkarin limonaaditehtailusta ei paljon tiedetä, mutta se mikä on selvitettävissä, selvitetään.

Apteekkari O.A. Bäckman (1860-1938)

Puheena oleva hanke on silti muutakin kuin hullu idea lämmittää ammoisen apteekkarin virvoitusjuomapannuja uuteen käyttöön. Se on tutkimusmatka uudenlaiseen yhteiseen kokemukseen.

Kaksi lakeijaa avaamassa portteja kuningas-inkiväärille

Hankkeen takana on kaksi henkilöä, joiden äkkiä väittäisin olevan intohimoisimmat limonadistit tässä maailmankolkassa. Näiden kahden henkilön suhde limonaadiin eliksiirinä on erityislaatuinen, jokaiseen nautittuun pisaraan suhtaudutaan huolella ja analyyttisesti. Nämä henkilöt ovat mainio Johannes Rantanen – ja Virtamies Bäckman itse.

Kesän 2018 kuluessa limonadistit ovat muokanneet inkivääristä valmistettavan virvoitusjuoman käsitettä uuteen uskoon. Liian usein inkivääriolut sorretaan liikaan sokeriin, joskus taas makunautintoa häiritsee omituinen, metallinen sivumaku. Tämä ajoi miehet tutkimaan, millä elementeillä itse inkivääri, verrattomassa monipuolisuudessaan, saataisiin makukirjon pintaan tämän jalon aineen ansaitsemalla tavalla. Inkiväärin pippuria muistuttava liekki toki syttyy monessa inkiväärijuomassa, mutta uuteen keitokseen kontrastia tuova hunajan ja sitruunan yhdistelmä saa aikaan jotain aivan uutta. Kuin kaksi lakeijaa avaamassa portteja kuningas-inkiväärille!

Tuotekehittelyn päätteeksi uuden reseptin todettiin soinnuttelevan kolmisointuista harmoniaa, jossa keskenään vallan erisukuiset aromit nostavat päätään toinen toisensa jälkeen. Siemaus inkiväärilimonaadia tarjoaa verrattain pitkäkestoisen, monivaiheisen ja -vivahteisen makukokemuksen, joka vaikuttaa pitkään. Pulloa ei totisesti ole syytä, ehkei edes mahdollista, kulauttaa “huikalla huiviin”.

Minnan makeaa

Inkiväärilimonaadissa käytetään Sastamalan Häijäässä  valmistunutta monikukkahunajaa, jonka takana on mehiläisviljelijä Minna Koivisto. Tässä hunajassa on jotain sangen lumoavaa. Se syntyy luonnon keskipisteessä, lammaslaitumen äärellä, sitä viljellään rakkaudella ja hellällä huolenpidolla. Sitä paitsi Minnan makeaa saa viljelijältä itseltään ihan sellaisenaankin.

Tulevaisuudessa Virtamies suunnittelee  perustavansa oman inkivääriviljelmän. Toistaiseksi on kuitenkin pitäytyminen muualla tuotettuun tavaraan, kuten sitruunan ja sokerinkin tapauksessa.

Kokonainen tuoteperhe kesäksi 2019

Inkiväärilimonaadin myötä on saavutettu eräs keskeinen tavoite. Tuotekehittely jatkuu mm. sockerdrickan ja cream sodan jalostamisella suomalaiseen makuun, vailla yliampuvia imelyyksiä. Lisäksi Virtamiehen tehdas tulee tarjoamaan mansikka- ja sitruunalimonaadien kirjoon uusia, konstailemattomia vaihtoehtoja. Tavoitteena on eheän tuoteperheen aikaansaaminen kesäksi 2019.

Limonaadihanke on saanut lyhyessä ajassa paljon positiivista huomiota ja herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Kiitos siitä Sinulle, ennakkoluuloton virvoitusjuoman kuluttaja. Toivomme koko sydämestä, että nautit joka siemauksesta!

Ensimmäistä erää odotellessa,

Virtamies ja kumppanit.

 

Tilaukset:

Apteekkari Bäckmanin inkiväärilimonaadia voi tilata sähköpostitse, puhelimitse tai viestittämällä:

virtamies@virtamies.fi
050 5901541

Tuotteen valmistus käynnistyy elokuun 2018 aikana, toimitus kotiovelle Sastamalassa (Vammalan keskustan liepeillä), muuten sopimuksen mukaan. Lisätietoja tällä sivustolla.

 

Mehiläisviljelijä Minna i sitt esse.