Markus Bäckman, äänitaiteilija, barytoni.

Olen seurannut veljeni Markuksen tekemisiä rapeat 48 vuotta. Koko tämän ajan olen ihaillut hänen kykyänsä ilmaista itseään monipuolisesti, niin kuvataiteellisesti (mainio sarjakuvapiirtäjä) kuin lauluntekijänä, mutta ennen kaikkea laulajana.

Äänityöläiseksi Markus itseään kutsuu, onhan hänen päätoimensa ollut jo vuosia erilaiset äänenkäyttöön liittyvät työtehtävät, animaatiodubbaukset, spiikit ja ja tietenkin laulaminen. Laulua Markus on opiskellut Oulunkylän popjazz -opistossa sekä yksityisesti mm. Erkki Rajamäen, Mikko Pasasen ja Hannu Holman johdolla.

Ensimmäisen kerran Markus esiintyi äänilevyllä Jakaranda-kuoron solistina, muistaakseni vuonna 1986. “Hän on pyyhkivä kaikki kyyneleet” soi edelleen radiossa. Tämän jälkeen hän on julkaissut kaksi omaa levyä, ja toiminut solistina useissa produktioissa, äänitteillä ja piirroselokuvissa.

Markus oli mukana Lauluteokset 2&4 -levyllä, joka sisältää sarjan Veli-Pekka Bäckmanin säveltämiä lauluja Edvin Piiran runoihin. Tällä levyllä soiva laulusarja Oodi vuodenajalle herätetään henkiin Kuusen ja Katajan esitysten jälkeen Tyrvään Pappilassa vietettävän illallisen yhteydessä. Laulut esittää Markus Bäckman, Veli-Pekan säestäessä pianolla.

V-P.

Markus Bäckman (kuva: Markku Pihlaja)